Kad se nađemo pred nekim izborom ili odlukom želimo da znamo da li je naša odluka ispravna.

U nekim situacijama nam je lako da donesemo odluku, u nekima je teže.

Kad su naše vrednosti suprotstavljene, teže je doneti odluku. Kad takva situacija dugo traje, dolazimo u situaciju unutrašnjeg konflikta koja, ako dugo traje, dovodi do unutrašnjeg zastoja i može se desiti da mesecima i godinama tapkamo u mestu, nesposobni da krenemo dalje.

Najčešći konflikt sa kojim sam se susrela u praksi je između onoga šta osoba misli da se od nje očekuje i onoga što stvarno želi.

Tako ljudi ostaju godinama zarobljeni, neko sa roditeljima, iako godinama želi da se odvoji, neko u vezi ili braku u kojem odavno nema ljubavi, neko na poslu koji odavno ne ispunjava, neko u gradu koji mu ne odgovara jer se plaši preseljenja…

Najvažniji kriterijum za donošenje odluke je unutrašnji mir. Ako smo u situaciji koja nam donosi nemir i ako smo sve manje svoji, to je znak za promenu.

Unutrašnji mir osećamo onda kada smo u skladu sa Bogom i sami sa sobom. To ne znači da će situacija uvek biti onakva kakvom je mi želimo.

Naprotiv, često će biti problema, iskušenja i izazova. Ali ono što je bitno jeste da će nam naš mir i osećanje duboke sigurnosti biti znak da smo na pravom putu.

Jednom kad se pomirimo sa Bogom, dobijamo unutrašnju sigurnost koju ne mogu poremetiti spoljašnje okolnosti. Koliko god okolnosti bile teške i izazovne, nama raste snaga iz dana u dan. I mir nas ne napušta.

I čak i onda kada nam se čini da se udaljavamo od našeg puta, on je i dalje pred nama.

Dakle, ako se pitate koju odluku da donesete u nekoj situaciji, pomolite se i pratite osećaj unutrašnjeg mira.

Makar to značilo da ćete uraditi nešto neuobičajeno za vas ili da nećete naići na odobravanje.

 

Prijavite se za inspiraciju, tekstove i obaveštenja.